HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
28.11.2010 | Jiří Rada, Pavel Rafaj | A-tým

Hrbatý rozhodl o výhře Spartaku až v samostatných nájezdech

Snad každý by očekával jasnou partii v podání Pelhřimova, ale to se mýlil. Domácí první třetinu jasně ovládli a již po 37. minutách vedli 2:0. Hosté však dokázali zásluhou Kubáta a Rašnera vyrovnat a v 54. minutě dokonce díky Plachému otačili stav utkání. Jenomže Chotěboř v závěrečné power-play dokázala opět vyrovnat a o vítězi utkání museli rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých se jako jediný trefil Hrbatý, který tak zařídil pro Spartak bod navíc.

Chotěboř

28.11.2010
17:00
3:4 sn
(1:0, 1:1, 1:2 - 0:0 - 0:1)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 14. Prachař (Valko), 37. Šulc (Martinec), 59. Adamec (Prachař) - 39. Kubát (Suk), 48. Rašner (Hrbatý), 54. Plachý (Tecl), 65. Hrbatý (rozhodující nájezd). Rozhodčí: Stolín - Maštalíř, Šmika. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 520. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

CHO: Malý – Repa, Halamka, Babkovič, Prachař, Krpálek, Bělohlávek, Škarýd, Burian, Šulc, Hospodka, Venc, Popela, Kobela, Kořínek, Valko, Adamec, Martinec

PEL: Klestil – Rašner, Roháčik, Plch, Šustr, Jelínek, Beneš, Fibikar – Tecl, Plachý, Hrbatý – Kubát, Havel, Suk – Dostál, Votápek, Hadrava M.

Pelhřimovští hokejisté cestovali na led posledního celku tabulky v roli papírových favoritů, ale už úvod utkání naznačil, že cesta za očekávanými třemi body bude proti posílenému mužstvu domácích pořádně trnitá! Po úvodní přesilovce hostí, která zůstala bez využití, začali pozvolna přebírat otěže zápasu domácí hokejisté, kteří od začátku utkání jevili veliké odhodlání poprat se o co nejlepší výsledek. Pomohli jim k tomu i dvě následné přesilové hry, v nichž si vypracovali veliké šance. Nejdříve Klestil bravurně zakročil proti dorážce jednoho z domácích útočníků, který pálil z voleje z bezprostřední blízkosti, posléze mu vypomohl Jan Hrbatý, který včas dokázal odpálit z brankové čáry puk, propadnuvší mezi Klestilovými betony. V 10. minutě zazvonila po střele jednoho z domácích hráčů dokonce tyčka hostující svatyně. Pelhřimovské mužstvo se jen pozvolna dostávalo do zápasu. Přesto si vypracovalo několik slibných protiútoků, ty však většinou ztroskotaly na nepřesné finální přihrávce či na dobrém zákroku strážce domácí svatyně Tomáše Malého. Chotěboř měla více ze hry a ve 14. minutě korunovala svojí mírnou převahu úvodní brankou, když domácí kapitán Tomáš Prachař dokázal střelou z kruhů procedit puk za Klestilova záda. Domácí hráče branka nakopla a hostující gólman čelil v následujících minutách několika nebezpečným střelám Chotěboře. V 17. minutě se dostali ke slovu i hosté, ale Marián Havel bohužel nedokázal usměrnit puk do z poloviny odkryté branky domácích.

Hned v úvodu druhé části hry museli hosté čelit přesilové hře 5 na 3, ale dokázali se celkem bez problémů ubránit. Tutéž výhodu měl za nedlouho i Pelhřimov, ale naložil s ní podobně jako v případě domácích, tedy nepříliš úspěšně. Střely Roháčika a Fibikara příliš nevyvedly gólmana Malého z klidu. Od tohoto okamžiku ale začínal Spartak přehrávat svého soupeře a vypracovával si veliké šance. Ve 29. minutě zkoušel neúspěšně backhendový blafák Havel, v minutě 31. pak domácí gólman vytáhl ze svého repertoáru neuvěřitelný zákrok proti pohotové střele Dostála v nájezdu 2 na 1. O minutu později pálil v samostatném úniku Plachý nad horní tyčku domácí branky. V 35. minutě střílel tentýž hráč opět pouze do dobře postaveného Malého. V této části hry měl Pelhřimov jednoznačnou převahu, nedokázal však ani jednu ze svých velikých šancí zužitkovat a jak už to tak bývá, přišel zákonitý trest. V 37. minutě se Chotěboř dostala k jednomu ze svých ojedinělých protiútoků a po přihrávce Prachaře zblízka doklepl se štěstím puk do brány nedůsledně obsazený Šulc – 2:0. Po této brance se opět pelhřimovští hráči pustili do útočení a dočkali se přesilové hry po faulu na Plachého, kterou po 6 vteřinách dokázal zužitkovat Kubát, který se po vyhraném buly zmocnil puku a zblízka dokázal zasunout puk do brány.

Třetí třetina se nesla ve znamení snahy hostů o vyrovnání, což se jim ve 48. minutě také konečně podařilo. Bombu Rašnera od modré zastavila až síťka domácí svatyně – 2:2. V 54. minutě domácí obránci poněkud pozapomněli na Plachého, který svůj samostatný únik zakončil nádherně provedeným blafákem do forhendu a střelou pod víko. Vedení Spartaku mohl umocnit ještě Kubát, ale ve slibné šanci čtyři minuty před koncem těsně minul. V čase 57:36 se Chotěboř odhodlala ke hře bez brankáře a k velikému zklamání hostí dokázala z této výhody vytěžit vyrovnávací branku. Puk se zpoza branky dostal k osamocenému Adamcovi, který se zblízka nemýlil. Do závěrečného klaksonu přitom zbývala pouhá minuta a 17 vteřin.

Následné pětiminutové prodloužení rozhodující gól nepřineslo, a tak musely přijít ke slovu samostatné nájezdy. V nich ani jeden ze 3 vybraných hráčů na obou stranách nedokázal skórovat, když hlavní slovo měli především vynikající gólmani obou mužstev. Až v 5. sérii nájezdů krásně provedl forhendový blafák Hrbatý a s přehledem zasunul puk do brány. Když na jeho trefu nedokázal úspěšně reagovat domácí Valko, mohla vypuknout nefalšovaná radost na střídačce hostí i v ochozech, kde pelhřimovské hráče po celý zápas neúnavně povzbuzovalo zhruba 40 fanoušků v hostujících barvách! Pelhřimov tak nakonec přeci jen vydoloval cenné dva body, jejichž zisk byl však o poznání těžší než se očekávalo!

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (trenér Pelhřimova): V první třetině se naše mužstvo trochu hledalo, domácí byli mírně aktivnější a po zásluze šli do vedení. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, měli jsme převahu, spoustu šancí, bohužel se nám je nedařilo proměňovat a domácí tým nás potrestal. Ve třetí části jsme však zabojovali, dvěma brankami se nám podařilo zápas otočit, ale bohužel jsme ho nedokázali dovést do zdárného tříbodového konce. Mužstvo však podalo solidní, bojovný výkon, zahrálo jako tým, pokud bych měl vyzdvihnout výkon některého z jednotlivců, tak bych jmenoval Tomáše Klestila, který nás dnes výrazně podržel jak v samotném zápase, tak při samostatných nájezdech a rovněž se mi dnes zamlouval výkon 3. útoku, složeného z mladých hráčů, který se předvedl v tom nejlepším světle.

Jiří Rada