HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
03.10.2010 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Derby rozhodl osmnáct vteřin před koncem Hrbatý

Jako první se do vedení dostali hosté ze Žďáru nad Sázavou, ale ve druhé dvacetiminutovce dokázal vyrovnat stav zápasu Plachý. Poté se domácím hokejistům podařilo odskočit svému soupeři na rozdíl dvou branek, ale ani to nestačilo. Žďár se vrátil do hry brankami Kunstmüllera a Bukáčka. Nervy drásající derby tak rozhodl pouhých osmnáct vteřin před koncem Hrbatý, jenž tak rozjásal bezmála pětistovku diváků.

Pelhřimov

03.10.2010
17:00
4:3
(0:1, 3:2, 1:0)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 24. Plachý (Hrbatý), 29. Dostál (Hadrava), 30. Kubát (Suk), 60. Hrbatý (Zelený) - 16. Sobotka (Plachý), 32. Kunstmüller (Dítě, Pleva), 37. Bukáček (Pleva, Dítě). Rozhodčí: Kareš - Potůček, Tasch. Vyloučení: 4:7, navíc Kočan 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 480. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

PEL: Klestil - Rašner, Zelený, Posmyk, Rohačik, Plch, Šustr, Jelínek - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Havel, Suk - Dostál, Hadrava, Votápek

ZNS: Kousal - Smejkal, Heřmanský, Koželuh, Doležal, Fibikar, Pleva, Černý, Havelka, Sobotka, Vránek, Plachý, Bukáček, Kunstmüller, Dítě, Dobiáš, Sobotka, Kotlík, Kočan, Janda, Kaut

Začátek utkání se nesl v opatrném duchu. Do první vážnější situace se dostal v 8. minutě po akci na jeden dotek Plachý, ale tváří v tvář proti Kousalovi neuspěl. O dvě minuty později byl v podobné situaci Suk, avšak Forsbergovu kličku mu brankař hostí vykryl. Poté se dostali do přečíslení dva na jednoho hosté. Vránek však nechal vyniknout Klestilovu lapačku.

V 16. minutě vznikla před pelhřimovskou svatyní nepřehledná situace, čehož využil žďárský útočník Sobotka a překonal bezmocného Klestila. Pro domácí hokejisty to byl frustrující okamžik, neboť po celou dobu byli lepším týmem.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe hráči Spartaku. Po čtyřech minutách se z bodu pro vhazování trefil Plachý, jenž využil bojovnosti a přesné přihrávky Hrbatého. Žďár se pokoušel rychle odpovědět. Kunstmüller se dostal do brejkové situace, nicméně Klestil si s touto šancí poradil.

Po šancích soupeře se pelhřimovští osmělili k dalším útokům. Jeden z nich přesně využilo duo Hadrava – Dostál a druhý jmenovaný poslal touš přesně do šibenice Kousalovy branky. Pelhřimov hrál s přehledem, což dokumentovala krásná akce, kdy Suk při přesilovce našel volného Kubáta u pravé tyče žďárské klece a nikým neatakován poslal puk za brankovou čáru.

Z dvoubrankového vedení se domácí neradovali dlouho. Ve 33. minutě tečoval střílenou přihrávku Plevy Kunstmüller a využil tak po 15 sekundách přesilovku. Ani jednobrankový náskok domácích neměl dlouhé trvání. Při dvojnásobném oslabení vyjel Klestil před svoji branku a ve snaze zabránit přečíslení, netrefil puk a Plachému nečinilo velký problém dopravit kotouč do pelhřimovské branky.

Stáhnutí dvougólového manka rivaly ze Žďáru povzbudilo, ovšem Klestil už další zaváhání nedopustil. Hostům se nepovedlo skórovat ani při situaci tři na dva a tudíž šly týmy po druhé periodě do kabin se třemi góly na obou stranách.

První vážnější šanci poslední části si vytvořil hostující Bukáček, jenž vystřelil po přihrávce zpoza branky. Klestil byl však na správném místě. V polovině třetiny si domácí zahráli přesilovku pět na tři, nicméně pelhřimovské tribuny branku neviděly.

Vše se již schylovalo k prodloužení, když si ve středním pásmu vzal puk Hrbatý, jenž přesnou střelou na lapačku vsítil vítězný gól večera a pelhřimovský zimní stadion se otřásal v základech.

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér Žďáru nad Sázavou): „Tomuto utkání by slušela remíza a tento výsledek je nespravedlivý. Je to ale hokej a ten se hraje šedesát minut a ne padesát devět. Připravovali jsme se na tento zápas úplně stejně, jako na jakýkoliv jiný. Věděli jsme, že proti nám bude stát silný soupeř, neboť pelhřimovský tým je hodně složen z hráčů Jihlavy. Opravdu by tomu slušela remíza a více nemám, co bych k tomu dodal.“

Tomáš Bečka