HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
13.02.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Semifinále Krajské ligy pomalu zvedá oponu! Poutníci vyzvou houževnatou Telč


Poutníci zvládli čtvrtfinálovou sérii s Velkou Bíteší v nejkratším možném čase, avšak na jméno dalšího soupeře si pelhřimovští hokejisté museli týden počkat. Na Poutníky čeká v semifinále Krajské ligy mužstvo Telče, které v čtvrtfinále překvapilo Skláře ze Světlé nad Sázavou a na jejich úkor si Telč vybojovala postup mezi nejlepší čtyřku týmů Krajské ligy Vysočiny. Semifinálová série startuje u Bělé již tuto středu 16.února, úvodní buly je v plánu na netradiční čas 18:30.

Tento článek patří k zápasu HCP - TEL 8:1

SK Telč

Semifinálový soupeř Poutníků prošel základní částí s několika vzlety a pády. Telč zažila bodově hojnější období na konci října, kdy mužstvo z města zapsaného na seznamu UNESCO zvítězilo ve třech zápasech za sebou. Poté však přišla bezbodová série v délce čtyř utkání, s blížícím se závěrem základní části Krajské ligy ale Telč střídala vcelku pravidelně vítězství a porážky. V konečném účtování patřilo Telči 5.místo po základní části s výrazným odstupem na elitní čtveřici týmů, avšak zbytek týmů ze spodní části tabulky se na Telč díval rovněž s nemalou ztrátou. 

Ve čtvrtfinále se Telč utkala se Světlou nad Sázavou, papírové předpoklady věštily postup Sklářů. Tento scénář se začal plnit již v prvním duelu, kdy Světlá nad Sázavou v domácím prostředí přehrála Telč v poměru 8:3. To ovšem byla labutí píseň Sklářů v letošním play-off. Hokejisté Telče následně vyrovnali stav série díky domácí výhře 5:3 a postupový mečbol si Telč vybojovala na ledě Světlé nad Sázavou po výhře 3:1. Když pak stejným poměrem zvítězila Telč i ve čtvrtém utkání série, mohly na pomezí Vysočiny a jižních Čech propuknout postupové oslavy. Telč ukázala, že se s ní musí počítat, Poutníky určitě nečeká v semifinále Krajské ligy Vysočiny snadná práce.

Kanadské bodování základní části si v Telči podmanil Jiří Lander. Tento mladý útočník se zkušenostmi z mládežnických týmů Znojma či Košic v základní části pálil do černého v osmnácti případech a na dvanáct branek přihrál. Lander vyhrál i střeleckou tabulku svého týmu. S odstupem pak následuje hokejová legenda Peter Pucher (4+15) či Josef Berka (9+9).

Svou výkonnost potvrzuje Jiří Lander i v play-off, kde dosud ve čtyřech duelech skóroval čtyřikrát a přidal i tři asistence. Na skalpu Světlé nad Sázavou má velký podíl také Jan Bína (2+3) či Daniel Šebesta (0+4). Peter Pucher zatím v tomto play-off nenastoupil do žádného duelu.

Vzájemné duely v letošní sezóně

Telč přijela k Bělé v rámci 4.kola a utkání nabídlo dva velké obraty. Poutníci se ujali vedení po brankách Martina Vysloužila a Marka Hadravy, soupeř ale do úvodní přestávky stačil otočit vývoj utkání třemi brankami ve svůj prospěch. Ve druhé třetině si ale vzali pelhřimovští hokejisté vedení zpět, Marek Hadrava nejprve vyrovnal stav utkání, tvrdá střela Tomáše Mečiara a dorážka Josefa Vrátného nasměrovaly vývoj zápasu na domácí stranu. Ve třetí třetině již Poutníci vedení udrželi, postupně se prosadili Filip Kasalý, Bohumil Svoboda a Petr Votápek. A protože hosté z Telče ještě stihli dvě gólové korekce, byla z toho nakonec divoká výhra Poutníků 8:5. Odveta se pak hrála v rámci 15.kola v Telči, Poutníky brzy poslal do vedení Lukáš Siřiště, avšak domácí ještě v úvodní třetině vyrovnali stav utkání. Ve druhé třetině byl jediným úspěšným střelcem Tomáš Mečiar a jak se později ukázalo, byla to branka vítězná. Ve třetí části hry se postupně zapsali mezi střelce Martin Vysloužil, Josef Vrátný a Marek Hadrava, takže Pelhřimov porazil Telč i podruhé v sezóně, tentokrát 5:1.

Rozpis semifinále play-off

1. zápas: středa 16. února v Pelhřimově (18:30)

2. zápas: sobota 19. února v Telči (17:00)

3. zápas: středa 23. února v Pelhřimově (18:30)

případný 4. zápas: sobota 26. února v Telči (17:00)

případný 5. zápas: středa 2. března v Pelhřimově (18:30)

Poutníci stojí na prahu semifinále v roli papírového favorita, ovšem Telč už letos dokázala z pozice outsidera překvapit. Cílem pelhřimovských hokejistů je dojít v letošním play-off co nejdál a zápasy s regionálně nedalekou Telčí určitě nabídnou zajímavou podívanou. Proto neváhejte a přijďte podpořit Poutníky v boji o finále celé soutěže. Začínáme již ve středu 16.února. Pokud nebudete moci sledovat utkání přímo na pelhřimovském zimním stadionu, budou připravené online přenosy. Pro středu 16.února bude online přenos k nakouknutí na adrese https://www.onlajny.com/match/index/date/2022-02-16/id/370992.

Pavel Blažek