HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
17.12.2019 | Klub | A-tým

Otevřená zpověď #1 Filipa Kasalého o první části sezóny


V pelhřimovské kabině asi není povolanějšího hráče, který by mohl hodnotit první polovinu základní části. Hokejový univerzál Filip Kasalý je schopen zahrát na každém postu. V útoku je velice produktivní, zároveň patří k nejlepším bránícím útočníkům a je schopen zaskočit i v obraně. V mládežnických kategoriích si vyzkoušel extraligu dorostu a juniorů v Jihlavě a Třebíči, dva roky působil v zámoří v týmu Idaho Steelheads, na 23 zápasů si odskočil vypomoct tehdy ještě druholigovému Vajgaru Jindřichův Hradec, jinak ale svoji kariéru spojil výhradně s Pelhřimovem. Letošní ročník je už jeho devátý v pelhřimovském dresu. Poslední tři sezony táhl druholigový Pelhřimov v lajně s bratry Hadravovými. Celkem ve druhé lize nastřádal 125 bodů, letos je s bilancí sedmi gólů a jedenácti nahrávek na osmnácti bodech. Za zmínku určitě stojí jeho počin ze sedmého kola, kdy dvěma góly při přesilových hrách od modré čáry doslova sestřelil v derby svůj bývalý klub z Jindřichova Hradce a výrazně pomohl k výhře 3:2. Filip se zároveň velice aktivně podílel na tvorbě nově vzniklého týmu a velkou měrou se přičinil o to, že fanoušci i tuto sezonu mohou vidět na ledě svůj oblíbený klub.

Filipe, jak hodnotíš první půlku sezony?

Toto je strašně těžká otázka, na kterou lze odpovědět v různých směrech, ať už je to náš plán a cíle, které jsme si dali. Ale pokud se budeme bavit o výsledcích, tak myslím, že zatím panuje spokojenost s výsledky i pozicí v tabulce, i když to vždycky může být lepší.

A jaké jsou tedy přesné plány a cíle znovuzrozeného týmu v Pelhřimově? Při pohledu na tabulku a výsledky to vypadá jako suverénní cesta za postupem? Je postup ten cíl?

Jsem rád, že se na to ptáte, protože bychom rádi tohle uvedli na pravou míru. Cílem všeho je restart pelhřimovského hokeje jako celku. Dát týmu tvář, naučit lidi opět chodit na stadion na hokej tak, jak tomu bývávalo dříve, když tady 1000 lidí byla klasika. Udělat pro lidi jakousi formu zábavy v podobě hokeje, že přijde víkend a mají kam se jít podívat. Druhý cíl není postup do 2. ligy, i když to nevylučujeme, ale naším cílem je vyhrát tuhle soutěž. Jestli se pak kvalifikace podaří nebo ne, to se můžeme bavit, až to nastane.

Daří se Vám zatím tyto cíle naplňovat?

Když vezmu první bod - restart hokeje, tak tam jsme stále na začátku. Stále je spousta lidí, kteří nad hokejem tady zlomili hůl nebo ani neví, že tady je nějaká změna. Na tom se snažíme pracovat každým dnem. Ať už výsledky nebo propagacemi, výlepy a podporou různých projektů. Nějaký malý progres tu je, ale jsme na začátku. Věříme, že ten hokej obnovíme a dostaneme si důvěru fanoušků zpět. Co se týká druhého cíle, tak tam zatím myslím plníme jakousi nálepku favorita soutěže, ale vše bereme s pokorou a je stále na čem pracovat a zlepšovat se. Ještě je před námi spousta práce.

Přeci jenom ale Vaše zápasy mají nevyrovnané výkony. V zápasech často prohráváte a otáčíte zápasy. V Českém Krumlově dokonce přišla první prohra. Není přece jenom potřeba tým posílit?

Nevím, zda se výsledky posuzují podle toho, jestli prohráváme v zápase a pak ho otočíme, nebo vyhráváme o gól. Myslím si, že to důležité jsou body a ty získáváme v plném rozsahu a jsme zaslouženě první. Tohle je ale věc, která nás strašně sráží dolů.

Jak to myslíš?

Podívejte, potkáváme na ulicích, v práci, nebo když jdeme někam jako tým, lidi, kteří do nás rejpou a dělají si z nás srandu. Slýcháme názory, že se rozhádáme jako tým nebo že zápasy vyhráváme se štěstím. Takovéto: Kolik jste hráli? Jenom o gól? Už vám to moc nejde apod. K těmhle lidem mám jenom jedno - nikdy nehráli hokej a dělají chytráky. I když jsme papírový favorit téhle soutěže, tak pro nás je to mnohem těžší, než pro nějaké týmy ze spodu tabulky, které si jdou jenom zahrát hokej. Proti nám nastupují týmy v plném možném počtu, se staženými hráči z druhé ligy a připravují se na nás, že nám ty body chtějí sebrat a o to je to pro nás těžší. My musíme, oni nemusí, takže se na nás každý chce vytáhnout. Už třikrát jsme tuto sezonu byli žádáni o odklad zápasu, protože soupeři onemocnělo pár hráčů. Nikdo proti nám nechce hrát oslabený a každý chce nastoupit v maximální možné síle. Nikdo z nás tady netvrdil, že budeme každému dávat 10 gólů a neprohrajeme. Koukněte se na všechny soutěže na světě, nemáte žádný tým, který projde sezonu bez ztráty bodu. I ty nejlepší týmy dělají chyby. Takže jestli prohráváme zápasy a pak je dokážeme jednoznačně otočit, tak to ukazuje sílu a charakter týmu.

A prohra v Krumlově?

Prohra v Krumlově přišla a je jedině dobře, že přišla. Dostali jsme přes prsty. Lepší než projít soutěž bez ztráty bodu a v playoff narazit a nevědět, co to udělá s psychikou týmu. A navíc jsme určitě udělali radost všem rejpalům a těm, kteří nám nepřejí úspěch. Jinak ten zápas v Krumlově, když to vezmu zpětně, jsme si prohráli sami jenom naší neschopností skórovat. Když jedete 10 úniků za zápas a nic nedáte, tak se pak nemůžeme divit. Ohledně nějakého posílení týmů zatím neuvažujeme, uvidíme, jak se bude vše vyvíjet, ale zatím tenhle tým má sílu dojít pro úspěch. Pokud nepřijdou zranění nebo nějaké špatné výsledky, tak v základní části není potřeba o tomhle vůbec mluvit.

Jak bys zatím hodnotil sílu týmu?

Myslím, že výsledky Vám ukazují jasnou sílu. Ale když to vezmu postupně, tak tým má neskutečnou sílu v útoku, jenom musíme zapracovat na střelbě a zakončení. Během zápasů máme požehnaně tutovek a nedáme góly. Celkově ten tým si postupně sedá, přece jenom se spojili hráči z loňského áčka a béčka. Pro spoustu hráčů je to něco nového, je tady jasně daný režim a někteří na něj nejsou zvyklí. Dále je tu velká konkurence, takže každý chce hrát, což občas není jednoduché protočit všechny hráče. Kdybych měl někoho přece jmenovat, tak bych vyzdvihl bratrskou dvojici Břízů, Dominik Vrátný a Marek Moucha, kteří změnili neskutečně přístup a jsou velkými překvapeními na ledě. Dále jsou tady brankáři, kteří jsou oba skvělí. Oba dva se vrátili k hokeji po x letech a ještě po těžkých zraněních a předvádějí úžasné výkony. Oba dva by mohli hned chytat o level výše. A na závěr náš realizační tým v čele s trenéry Lukašíkem, Humešem, Opicem a vedoucím panem Chromým, a to jakým stylem se po x letech k hokeji vrátili, za to jim patří velký dík. Máme od nich skvělý servis.

Závěrem.

Na závěr bych chtěl vyjádřit velké poděkování našim sponzorům, kteří stále přibývají, a my si jejich podpory neskutečně vážíme. Bez nich bychom nedokázali tento sport tady provozovat, rád bych je vyjmenoval: Adélka a.s. Pelhřimov, Mi-ko nábytek s.r.o., MĚSTO PELHŘIMOV, AGOS, Auto Zábrana s.r.o., ROKA Transport s.r.o, Českomoravský beton, Gold Service spedition, Brotrans, nadrozměrná doprava - Schwertransport, AUTODOPRAVA TRNKA, DAVAR, ELEKTRO CERHÁN, KSK TOOLS, Pivovar Poutník, Sauna Music Bar Pelhřimov, Gold Bar - Caffè, OSKAR, Výroba štípaného dřeva Martin Buchta, ELPE Pelhřimov,FORESTSYSTEM, SWIETELSKY, CK Pelhrim, VHST, Agrodam Hořepník, Uhelné sklady Jan Štefl, VÁCLAV KNĚZŮ, 1P design, Řeznictví u Prokešů, DOPRAVA JIRKŮ, CCM Hockey, STŘÍDA SPORT, Sports scouting e-shop. Kromě sponzorů velké díky patří také městu v čele s panem starostou Medem, a abych nezapomněl také našim skvělým fanouškům, kteří nás podporují. Děkujeme.

Klub