HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
10.10.2018 | Tomáš Bečka | A-tým

Musíme se semknout a dál bojovat, velí gólman Holík


Teprve devatenáctiletý Martin Holík se po svém příchodu do Pelhřimova stal důležitým článkem mužstva. Svými zákroky často živý naději na bodový úspěch a i přesto, že Medvědi prohráli čtyřikrát v řadě, nevěší hlavu. Rodák z Hodonína setrvá u Medvědů v rámci hostování ze Znojma, kde figuruje v týmové hierarchii mezi gólmany až na čtvrtém místě. Proto se rozhodl nabrat směr Vysočina, kde se první sezonou seznamuje s hokejem v seniorské kategorii.

Martine, Pelhřimov má za sebou sedm zápasů, ale jen dvě výry. Asi nejen ty, ale i celé mužstvo čekalo lepší start do sezony.

Určitě jsme po přípravě čekali lepší průběh začátku sezóny. Bohužel se nám nedaří zápasy, ve kterých bychom měli bodovat a dotáhnout je do vítězného konce. Věřím ale, že to je jen začátek, a že výhry teď přijdou

V posledním zápase jste podlehli Kopřivnici po prodloužení. Jak bys ohodnotil tento zápas?

Zapas byl těžký, Kopřivnice je silný soupeř. Kluci bojovali a měli jsme na víc než jen na bod. Bohužel nám nevyšel závěr a inkasovali jsme v oslabení. V prodloužení pak padl rychlý gól, který mě mrzí. Věřím, že příští zápas už vyhrajeme.

Gól v prodloužení přišel po takové „nijaké“ akci. Jak si viděl rozhodující okamžik?

Ano, to je pravda. Kopřivnice jela v situaci dva na dva a vypadlo to, že jsme si hráče dobře rozebrali a situaci zvládneme. Ale přišla střílena přihrávka před bránu a jejich útočník mi puk protečoval někde pod ruku na bližší tyč.

Jak moc je frustrující vědět, že jste mohli Kopřivnici porazit, ale z utkání máte jen bod a v tabulce jich svítí celkově sedm?

Je to škoda. Není to ale první zápas, ve kterém jsme měli na víc než bod. Je začátek sezóny a celý ročník ještě před námi, takže se musíme ještě víc semknout a bojovat dal. Máme kvalitní tým, který dokáže porazit každého. Už teď se chystáme na sobotu, kdy nás čeká další zápas.

V sobotu se střetnete se Žďárem, který vede ligu, a se kterým už jste hráli první zápas ročníku. Jak se připravit na takového soupeře a co čekat od duelu?

Utkání to bude těžké. Musíme se nachystat jak fyzicky, tak psychicky. Pokud budeme hrát svoji hru a hrát srdcem, tak můžeme uspět.

Teď jste prohráli čtyři zápasy. Projevuje se tahle bilance na náladě v kabině?

Co se děje v kabině, zůstane v kabině (úsměv). Máme dobrou partu, a to je základ. Musíme zůstat pozitivně naladění a věřit.

Na čem se dá z posledních zápasů stavět?

Blokování střel. Musím kluky pochválit, protože v tomhle mi hodně pomáhají.

Martine, mohl bys přiblížit tvůj přestup do Pelhřimova?

Jelikož jsem třetí, teď po příchodu Lassila vlastně až čtvrtý gólman Znojma, tak mi vedení domluvilo hostování, a protože už minulý rok působili hráči právě tady, tak jsem šel také do Pelhřimova.

Jak sis zvykal na nové prostředí a nové spoluhráče? Jaké byly tvé první dojmy a změnili se nějak během doby, co zde působíš?

Na prostředí a kabinu jsem si zvykal jen chvilku. Jak už jsem řekl, je tady super parta a hodně kluků jsem znal už z mládežnické kategorie. Například Petra Slabého, s kterým jsem hrál v Kometě, Aleše Heinricha, Mejzlika nebo Kubu Kadlece A moje první dojmy se změnily jen k lepšímu.

Už sis prohlédl město?

Ano, před zápasem si dělám procházky do přírody, takže jsem si prošel nejen město, ale i okolí.

Tohle je tvoje první sezona mezi dospělými. Byl přechod z juniorů těžký?

Přechod to je velký, ale hodně mi pomohla letní příprava ve Znojmě. Musím říct, že se cítím dobře a doufám, že to půjde jen líp a líp.

V čem je největší rozdíl? Překvapilo tě něco?

Rozdíl je velký, ať už v rychlosti nebo v mentalitě hráčů. Jak říkám, jsem rád že jsem absolvoval letní přípravu ve Znojmě, která mě dobře připravila jak fyzicky, tak psychicky, protože u brankáře je tohle potřeba

Jak bys charakterizoval svůj styl chytání?

Já sám ani nevím. Snažím se hlavně chytit puk za každou cenu a je mi jedno jestli to bude učebnicovým zákrokem anebo tam skočím po hlavě. Snažím se být hodně dynamický a aktivní.

Máš nějaké brankářské vzory?

Brankářské vzory mám jako každý kluk, který sleduje hokej. Hrozně se mi líbí, jak stylem, tak přístupem k zápasu, Patrik Bartošák. Myslím si, že je to momentálně nejlepší český brankář.

Jaké jsou tvoje krátkodobé i dlouhodobé cíle?

Krátkodobý cíl je se postupně vypracovat s Pelhřimovem na pozice do play-off a udělat co nejlepší výsledek. Doufám, že týmu pomůžu, udělám pro to všechno, co budu moct. Dlouhodobý cíl je těžší si stanovit. Zatím nic většího stanoveného nemám, ale samozřejmě nějaká vidina do budoucna se nabízí. Teď se ovšem plně soustředím na cíl uspět s Pelhřimovem.

Tomáš Bečka