HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
03.06.2018 | Redakce | A-tým

Bude záležet na výkonnosti každého hráče, říká trenér Melenovský


Ledním medvědům se loňská sezóna vůbec nepovedla. V klubu proběhlo několik změn, tou nejzásadnější je bližší spolupráce Pelhřimova s Jihlavou. O místo v dresu Dukly i Ledních medvědů budou muset mnozí hráči zabojovat. Další změnou v týmu je i příchod nového trenéra, dvojnásobného mistra extraligy Marka Melenovského, který se s námi podělil o první dojmy z probíhající letní přípravy.

Marku, začali jste letní přípravu, ovšem pelhřimovských hráčů tu moc není. Je to pro vás překvapení nebo jste s hráči domluvení? Jaké jsou plány pro letní přípravu?

Musíme to doladit, aby chodil co největší počet hráčů. Příprava je důležitá hlavně pro ně, aby se cítili dobře na ledě a aby přinesla dobré výsledky. Chápu, že je komplikované sejít se. Kluci chodí do práce, trénuje se večer, tudíž se po celém dni nikomu moc nechce. Nemyslím si ale, že by nás tu bylo málo. Na prvním tréninku bylo asi 21 lidí, dnes je nás tu 16. Když kluci nějaké individuální plány dostanou, tak doufáme, že je dodrží.

Po ohlášení spolupráce s Jihlavou se určitě nabízí otázka, zda se bude tým stavět na těch hráčích, kteří dostanou šanci a budou chtít ukázat, že tu chtějí mít místo i nadále. Vypadá to ale, že by měl být tým doplněn mladými hráči. Měli by se tu ukázat hráči, kteří nevybojují místo v první lize nebo ti mladší, kteří se budou potřebovat otrkat a seznámit s dospělým hokejem?

Samozřejmě bude záležet na výkonnosti každého hráče. Nikdo nemá nic jistého. Až na ledě v přípravných zápasech se rozhodne. Kluky během přípravných zápasů prostřídáme a sestavíme A-tým. Nezáleží na tom, zda to budou pelhřimovští nebo jihlavští hráči, záleží zkrátka hlavně na výkonnosti. Když se podíváme na mistrovství světa, zjistíme, že ve světě se razí trend mladých, rychlých, výbušných kluků, což ovšem neznamená, že to tu bude probíhat stejně. Ten, kdo bude mít výkonnost a bude nám zapadat do týmu, bude hrát.

Pro vás je tu jednoznačně velká výzva. Máte za sebou bohatou hráčskou kariéru, jenže trénování je něco odlišného, zvláště s mladými hráči. Jak tohle vnímáte?

Určitě ano. U hokeje jsem zůstal, baví mě to a budu se snažit předávat, co jsem během kariéry poznal, co mi vyhovovalo, co jsem během kariéry okoukal a to, co ty hráče posouvalo nahoru. Tohle se tady budu snažit předávat těm klukům. Uvidíme, jak to bude fungovat.

Nebojíte se přesunu z hokejového ,,luxusu“ do druholigových podmínek, kde je to víceméně amatérský hokej?

Nebojím. Vystačíme si tu s málem. Člověk tu může cvičit a může se tu zdokonalovat. To, že budu mít supermoderní stroje neznamená, že to ze mě udělá dobrého hráče. Takže na tohle já vůbec nekoukám. Kdybych si na to nevěřil, tak tu nabídku rozhodně nevezmu. Měl jsem možnost setrvat v Jihlavě, tam ostatně setrvávám dál, ale na nabídku Pelhřimova jsem kývl. Těším se na ní a je jedno, jestli je to ve skromných podmínkách nebo multifunkční hale.

Poslední sezóna se Pelhřimovu vůbec nepovedla, je to motivace pozvednout tu hokej i kvůli fanouškům?

Vloni ty výsledky nebyly vůbec ideální. Já jsem sice zápasy neviděl, ale tabulku jsem sledoval. Rozhodují maličkosti, kdy hráči sice mohou být kvalitní, ale tým si nesedne a je na trenérovi a na vedení, aby rozpoznali, kde je chyba, a nějak se tomu postavili. Jedna sezóna se prostě nepovede a se stejným manšaftem další sezónu třeba vyhraješ titul, takže to vůbec nic neznamená. Ta sezóna se nepovedla, ale už je za námi, všechno je zapomenuto. Je před námi nová sezóna a nová výzva. Kluci dříve takovou přípravu neměli, teď ji mají, tak uvidíme, jak se to promítne v sezóně.

Podle některých médií prý existuje možnost, že byste se v průběhu sezóny aktivně zapojil do tréninku a případně také do zápasů. Je to pravda?

Já se udržuji v kondici, takže bych si úplně v pohodě troufl nastoupit do tréninku. Teď je to trochu omezeno tím, že u sebe ještě nemám asistenta. Uvidíme, jak se rozjede sezóna. Pokud bude potřeba, tak je to možné. Výkonnost už možná ale nebude taková, na kterou jsem byl zvyklý. Jsem soudný natolik, že pokud to během přípravy nebude ono, tak se do toho cpát nebudu. Když vše bude klapat a kluci budou hrát dobře, tak nebude důvod se do toho nějak zapojovat jako hráč. Bude záležet na okolnostech, jak se vše bude vyvíjet.

Na závěr bych se chtěl zeptat, jak bude samotná příprava probíhat a kdy se půjde na led?

Začali jsme 21. května a skončíme 29. června. Na led bychom se měli dostat tuším 23. července. Bude to zřejmě probíhat v Jihlavě, protože tady led nebude. Teď třikrát týdně dojíždíme z Jihlavy do Pelhřimova, dvakrát týdně se trénuje v Jihlavě. Zatím se dopravujeme auty, uvidíme, jak to bude v sezóně pokračovat dál. Příprava v zimě by měla probíhat naopak, kluci z Pelhřimova by měli dojíždět spíše do Jihlavy.

Redakce