HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
12.09.2017 | Tomáš Bečka | A-tým

Medvědi odstartují novou sezonu na ledě rivala v Táboře


Přes šest měsíců čekali pelhřimovští hokejisté na další soutěžní utkání. Po osmifinálovém vyřazení od Klatov se nejen hráči, ale i fanoušci konečně dočkali. Ve středu 13. září totiž Dvořákovi svěřenci vstoupí do šestnácté klubové druholigové sezony a na start nového ročníku si nemohli přát zajímavějšího soupeře. Lední Medvědi totiž odcestují na led odvěkého rivala z Tábora. Úvodní buly bude vhozeno v 18. hodin.

Tento článek patří k zápasu TAB - PEL 6:3

HC Tábor

Kohouti z Tábora patřili v loňské sezoně ke spolufavoritům na postup do kvalifikace o WSM ligu. Po základní části okupovali hokejisté z jihu Čech druhé místo, když za Havlíčkovým Brodem zaostali jen vinou horšího skóre. V prvním kole vyřazovacích bojů narazil Tábor na Klášterec nad Ohří. Hráči od Jordánu zaváhali jen v prvním zápase, pak už všechna střetnutí opanovali, když navíc v posledním duelu vyprovodili Západočechy poměrem 13:1. Ovšem už ve čtvrtfinále jim vystavil stopku Jablonec nad Nisou, když vyhrál v sérii 3:1 na zápasy.

V sezoně 2016/2017 se Medvědi utkali s Kohouty čtyřikrát, přičemž tři zápasy opanovali Táborští. Lední Medvědi sice v prvním vzájemném střetnutí vyhráli po heroickém výkonu 2:1, po zbytek ročníku se ale radovali už jen Kohouti. Nejprve Pelhřimov na svém ledě srazili 9:4, v polovině ledna pak u Bělé zvítězili přesvědčivě 6:0 a v posledním ligovém kole vyhráli znovu 9:4.

Matušíkovi svěřenci si před začátkem letošní sezony naordinovali osm přípravných duelů. Ovšem jen dvakrát Tábor vyhrál, a to hned v prvním a pak v posledním střetnutí. Na úvod porazil Kolín 5:1, avšak následně přišly prohry s Moravskými Budějovicemi (0:7), Kobrou Praha (4:6), Havlíčkovým Brodem (2:9 a 0:6), Kolínem (0:8) a opět se Žihadly z Moravských Budějovic (4:5). Celková bilance 19:43 nutí trenérské trio Tomáš Matušík – Arpád Györi – Zdeněk Šťastný jistě k zamyšlení. A to nejen vysoké prohry, ale také tři utkání, ze kterých omlazený kádr vyšel bez vstřelené branky.

Trenéři a vedení klubu totiž budou v letošní sezoně spoléhat mimo jiné i na své odchovance, kteří nemají s druhou ligou tolik zkušeností. „Letos chceme dát hodně prostoru našim mladým hráčům. Čím více se jich dokáže prosadit, tím lépe pro budoucnost klubu,“ sdělil pro táborské klubové stránky manažer klubu Miroslav Volena. Ovšem nejen na mladících budou stát výsledky mužstva. Po sezoně si totiž tradiční opora Tábora a bývalý pelhřimovský gólman Tomáš Klestil pohrávala s myšlenkou o konci kariéry. Nakonec však své rozhodnutí změnil, takže bude opět připraven trápit střelce nejen Ledních Medvědů.

To, že Klestil zůstal na jihu Čech, je jen jedna z náplastí pro táborské fanoušky. Ti během léta hlavně počítali odchody svých oblíbenců. David Kellner bude od letošní sezony působit v Kobře Praha kvůli pracovním povinnostem v hlavním městě. Vinou stejných důvodů nebude nastupovat ani Marek Vaniš. Konec kariéry pak oznámil obránce Luboš Heršálek, který v uplynulých třech sezonách tvořil konstantní dvojici s Marcelem Dvořákem.

Dalšími odpadlíky se stali Jan Kanov, Jakub Krätzer a Aleš Krátoška, jenž už v květnu nastupoval v Austrálii za Adelaide Falcons. Tábor pak nemůže počítat s dalšími službami Vladimíra Kýhose ani útočníka Jiřího Severy, který uspěl na zkoušce v prvoligovém Ústí nad Labem a hned v prvním kole si odbyl premiéru proti Vsetínu. Tím výčet jmen ale nekončí, Kohouti budou postrádat i Vojtěcha Mrkvičku, Jana Boháče či Ladislava Hlaveše, jehož novým angažmá se stal Kolín.

Vedení se tak snažilo poshánět náhrady. Obranu vyztuží Jakub Pípal z Jindřichova Hradce a útok posílí Radim Heřman. Tábor bude i v této sezoně spolupracovat s prvoligovým Motorem České Budějovice. Z jihočeské metropole budou mít Kohouti k dispozici na střídavé starty například extraligou ošlehaného borce Jána Muchu či juniorského reprezentanta Ondřeje Kachyňu, který loňskou sezonu strávil v nejprestižnější americké juniorské lize USHL, kde hájil barvy Chicago Steel, potažmo pak v OHL v týmu Hamilton Bulldogs.

Středeční soupeř bude moci využít i služeb pětatřicetiletého Lukáše Květoně. Ten nastoupil v nejvyšší soutěži v dresu Českých Budějovic či Pirátů z Chomutova cekem k 391 ligovým zápasům. Útoku by mohl pomoci i Radek Prokeš, jenž zatím figuruje mimo sestavu Motor a v sobotu se ani nedostal do sestavy k prvnímu zápasu na ledě Litoměřic.

Zatím poslední posilou do táborských řad se stal jednadvacetiletý centr Tomáš Andres. Slávistický odchovanec prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry a před třemi lety trávil s mužstvem do devatenácti let týdenní soustředění v Pelhřimově. Minulou sezonu odehrál ve druhé nejvyšší finské lize za klub KeuPa HT.

Zastupitelé města Tábor pak na začátku června přiřkli dotaci 1,2 milionu korun na výměnu zobrazovacích tabulí nad ledovou plochou. Pro ještě vyšší komfort se do současné kostky nainstalují čtyři LED panely.

HC Lední Medvědi Pelhřimov

Pelhřimov odehrál oproti Táboru v přípravě o dva zápasy méně, tedy šest. Tři vyhrál doma a naopak třikrát klopýtl na venkovních kluzištích. Do mužstva se prosadil Tomáš Kohút i Bělorus Stanislav Kaminsky, který se stane po Anatolijovi Protasenjovi historicky druhým běloruským hráčem, jenž nastoupí za Pelhřimov v soutěžním utkání.

Brankoviště pak obsadila nová posila z Letňan Petr Hamalčík. Druhý nově příchozí gólman Michael Formánek však nakonec u Medvědů působit nebude. Těsně před startem ligy totiž odešel do Nymburka. Vedení se nakonec podařilo narychlo získat náhradu, když v rámci střídavých startů bude k Bělé dojíždět z Třebíče Roman Šoustal. Devatenáctiletý gólman dnes už trénoval s týmem a zítra s týmem odcestuje do Tábora.

Na konci minulého týdne byl na střídavé straty podepsán mladý slovenský obránce Samuel Rudy. Tím ale Lední Medvědi se zabudováváním mladých pušek nekončí. Větší prostor by měli dostávat spolu s Davidem Šulákem i obránci Josef Vrátný a Dominik Kalenda. Mezi juniory se pak řadí další nová posila, a opět z Horácké Slavie. Obrana totiž přivítá osmnáctiletého Karla Svobodu, který také absolvoval úterní trénink. Zatím poslední nově příchozím hráčem se stal devatenáctiletý Tomáš Mejzlík, kmenový hráč Dukly Jihlava, jenž bude vypomáhat formou střídavých startů.

Sestavy týmů v posledních přípravných zápasech:

Sestava Ledních Medvědů v utkání s Letňany: Hamalčík (Formánek) – Kubát, Kalenda, Kohút, Vrátný, Adam, Hájek, Port – Marek Hadrava, Martin Hadrava, Votápek, Kaminsky, Kopic, Kasalý, Vysloužil, Hendrych, Šulák, Plachý

Sestava Tábora v utkání s Kobrou Praha: Klestil (D. Novák) - Tesař, Kachyňa, K. Černý, Raiterman, T. Černý, Duben, Košař - Andres, Prokeš, Heřman - Seidl, Matušík, Urbanec - Blažek, Pechánek, Březina (21. Kadilák).

Tomáš Bečka