HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
23.10.2016 | Tomáš Bečka | A-tým

Věřili jsme, že to můžeme urvat, říká Vladimír Port


Spousta potyček, mnoho emocí na obou stranách a vypjatá bitva až do poslední sekundy. Přesně takový byl sobotní zápas Ledních Medvědů s Táborem. I když se Kohouti dostali brzy do vedení, domácí nepřestali dobývat bránu Klestila a ve třetí třetině otočili stav na konečných 2:1 zásluhou Tomáše Plachého a Vladimíra Porta. Právě mladý obránce rozhodl derby šťastným zásahem, který hlavní rozhodčí uznal až po konzultaci se svými asistenty. Port si tak připsal už třetí branku v pelhřimovském dresu, ale poprvé se jednalo o trefu vítěznou.

Tento článek patří k zápasu PEL - TAB 2:1

Běžela jedenáctá minuta. Táborský Kellner se prosmýkl pelhřimovskou obranou a bekhendovým pokusem překonal gólmana Groha. V kotli domácích fanoušků se rozlilo ticho, zatímco protější ochozy bouřlivě slavily. Po této situaci ovšem domácí hokejisté už další podobné zaváhání v obraně nedopustili anebo táborské ataky s přesností likvidoval americký strážce pelhřimovské svatyně. Ale i na druhé straně zářil muž v masce. Klestil taktéž vychytal několik brankových příležitostí, a proto viděli diváci po čtyřiceti minutách jen jednu gólovou situaci. „Dobře jsme stříleli, ale nepadalo nám to tam. Možná chybělo trochu štěstíčko. Zaplaťpánbůh se to pak obrátilo,“ říká pelhřimovský obránce Port.

„Byl to těžký a velice vyrovnaný zápas, protože dnes proti nám stál obtížný soupeř. Táboru vždycky patří v tabulce místo nahoře a od kluků jsem slyšel, že je to pokaždé derby, jak se patří,“ prozrazuje jihlavský odchovanec, přičemž se jeho slova potvrdila zvláště ve třetí třetině. „Závěr byl hodně vyhecovaný. Stačí jeden špatný odraz a je to hned nahoru dolů,“ dodává.

Až do dvaačtyřicáté minuty Pelhřimovští marně dotahovali jednobrankové manko. Pak ale přišla trefa Tomáše Plachého a následně časomíra odkrojila jen třicet osm sekund, když přišla chvíle Vladimíra Porta. „Voty (Petr Votápek, pozn. autora) to zpoza brány házel před bránu. Puk se odrazil do brankoviště a já jsem ho celou dobu viděl, protože jsem sjížděl od modré čáry. Kotouč pak ležel na brankové čáře, já jsem k němu dojel, píchl jsem do něj a nakonec zapadl do branky,“ popisuje autor vítězného zásahu svou třetí branku v sezoně. Jenže o platnosti gólu se museli poradit až všichni tři sudí. „Rozhodčí se radili, jestli to nebylo kopnuté bruslí. Ale šel jsem do toho hokejkou, takže to byl regulérní gól,“ má jasno dvacetiletý bek.

Právě skvělý vstup domácích do poslední periody rozhodl celé utkání. „Mezi druhou a třetí třetinou jsme si řekli, že musíme hrát pořád stejně. Protože když jsme hráli v Budějovicích, také jsme otáčeli skóre až ve třetí třetině. Věřili jsme, že to můžeme urvat a naštěstí se to povedlo,“ uvádí spokojeně talentovaný zadák, jenž má zkušenosti i s reprezentačními výběry do sedmnácti let.

Poslední minuty strhujícího derby byly opravdu hektické. Kohouti se snažili dobýt Grohovu branku a následně obránce Adam inkasoval tvrdou ránu do oblasti kotníku, po které dlouhé minuty zůstával ležet na ledové ploše, zatímco v hledišti propuklo několik potyček. „Je to nepříjemné, když nastane taková delší odmlka. Samozřejmě je to o to horší, když se vám zraní spoluhráč. Bylo těžké se soustředit a znovu nabrat tempo, ale musíte se přinutit. Prostě musíte. To jsme zvládli, a proto máme tři body,“ neskrývá radost člen druhé obranné dvojice.

Tomáš Bečka